4 palvelua, jotka aloitteleva yrittäjä tarvii toimintaansa varten

Yritystoiminnan aloittaminen ei käy sormia napsauttamalla, sillä siihen liittyy niin monta erilaista hoidettavaa asiaa ja muuttuvaa tekijää. Kaikkea ei edes välttämättä saa hoidettua kerralla kuntoon, vaan hankintoja ja muita juttuja tullaan tekemään vasta myöhemmin, kun yritystoiminta on lähtenyt kunnolla vauhtiin.

Uutena yrittäjänä ei myöskään ole välttämättä edes tiedossa, mitä kaikkea yritystoiminnan perustaminen vaatii. Millaisia palveluja kannattaa hyödyntää? Mitä veroja täytyy maksaa? Miten hoidan vakuutukset?

Tässä vain muutamia asioita, joita jokainen uusi yrittäjä varmasti pohtii.

Yksin näiden pohdintojen kanssa ei tarvitse jäädä, koska tässä artikkelissa on käyty tarkemmin läpi ne palvelut, jotka kannattaa / täytyy hankkia ennen kuin yritys alkaa rullaamaan.

Osa näistä palveluista on sellaisia, että niiden hankkiminen ei ole pakollista, mutta ajan säästämiseksi niiden hyödyntäminen voi olla järkevää.

Tällöin yrittäjälle jää esimerkiksi hieman enemmän vapaa-aikaa ja lepohetkiä, jolloin voi esimerkiksi katsoa tv-sarjoja, levätä tai pelata rahapelejä. Löyda Nettikasinot ja kokeile onneasi, jos siltä tuntuu.

Lähdetäänpäs seuraavaksi katsomaan tarkemmin tarvittavia palveluja!

4 palvelua aloittavalle yrittäjälle

1) Kotisivut

Nykypäivän digitalisoituneessa maailmassa yrityksellä ei ole mitään mahdollisuuksia selvitä ilman omia nettisivuja. Siksipä kotisivut ovat käytännössä jokaisen yrityksen perustarve.

Pelkät kotisivut eivät kuitenkaan riitä, sillä myös verkkonäkyvyyden ja hakukoneoptimoinnin täytyy olla kunnossa heti alkuvaiheessa, jotta yritys maksimoi omat asiakkaansa.

Asiakaskysyntä painottuu pääasiassa sosiaaliseen mediaan ja erilaisiin sähköisiin kanaviin, ja tänä päivänä yrityksiin tutustutaan ensimmäisenä niiden kotisivujen kautta.

Nettisivut antavat heti ensikäsityksen siitä, millainen yritys on kyseessä, ja siksi niihin on suotavaa panostaa. Perusteellisesti ja laadukkasti laaditut kotisivut tarjoavat yritykselle paljon näkyvyyttä, mikä taas niin pitkällä kuin lyhyellä tähtäimellä vie liiketoimintaa vauhdilla eteenpäin.

Kotisivut paitsi edustavat yritystä ja rakentavat sille uskollisuutta, mutta sillä on muitakin tehtäviä, kuten tuotteiden myyminen sekä liidien kerääminen. Kaikilla yrityksillä on omat tavoitteensa ja siksi on olennaista, että oman yrityksen kotisivut on luotu sille sopivalla tavalla.

Oman yrityksen verkkosivut voi tilata itselle ammattilaisen tekemänä tai sitten luoda itse. Jos budjettia ei löydy, voi sivut tehdä omin kätösin, mutta se vaatii hyvin paljon aikaa, rahaa ja taustatyötä.

2) Laskutusohjelma

Jos yritystoimintaa harjoittaa ilmaiseksi, ei se ole kovinkaan kannattavaa. Siksi yritystä pyörittäessä täytyy pitää huoli laskutuksesta, jolla varmistetaan, että omasta tehdystä työstä saa palkkionsa.

Laskut liittyvät olennaisella tavalla myös kirjanpitoon ja siksi laskuilla on yllättävänkin suuri rooli yritystoiminnassa.

Laskuja voi tehdä monenlaisia niin ulkoasun kuin laskutusmuodonkin mukaan, mutta sisältö niissä on pitkälti samaa. Laskussa tulee ilmi muun muassa:

  • Ostajan tiedot
  • Myyjän tiedot
  • Tuotteen / palvelun hinta
  • Arvonlisäveron osuus
  • Eräpäivä

Mikäli omassa yritystoiminnassa laskutetaan asiakkaita, kannattaa suosiolla hankkia itselle laskutusohjelma, joka on yksi yrittäjän perustyökaluista. Se kannattaa oikeastaan hankkia jo ennen kuin yritystoimintaa on päässyt edes aloittamaan kunnolla.

Laskutusohjelman käyttöön liittyy paljon hyvää, jonka vuoksi sen hankkimista kannattaa todella harkita. Muutamia hyötyjä ovat esimerkiksi:

  1. Ajan säästäminen: Ohjelma antaa yrittäjälle valmiin laskupohjan sekä automatisoi muutamia toimintoja (esim. viitenumero). Tällön laskun luominen ja lähettäminen käy huomattavasti nopeammin.
  2. Laskun ulkoasu: Lasku, joka on tehty laskutusohjelmalla, näyttää huomattavasti ammattimaisemmalta kuin sellainen lasku, jonka on tehnyt itse.
  3. Tietojen puuttumattomuus: Laskutusohjelmalla on mahdollista pitää huoli siitä, että laskusta löytyy tarvittavat tiedot oikein syötettynä.

Näin ollen laskuista löytyy vähemmän virheitä, kun ne tekee laskutusohjelmalla.

Laskutusohjelmaa kannattaa todella hyödyntää, jos laskuja tulee lähetettyä enemmän kuin pari kertaa vuodessa. Nämä ohjelmat ovat onneksi halpoja eli vain pienellä sijoituksella yrityksen pyörittäminen käy huomattavasti helpommin.

Ainoastaan yrityksen laskutusasiasta ei tule helpompi, vaan laskutusohjelmat tarjoavat koko talouden pyöritykseen muutamia lisäominaisuuksia.

3) YEL-vakuutus

YEL-vakuutus eli yrittäjän eläkevakuutus on, joka parantaa sekä sosiaaliturvaa että kasvattaa eläkettä. Tämä lakisääteinen vakuutus tarjoaa tukea toimeentuloon, mikäli esimerkiksi:

  • Jää eläkkeelle
  • Sairastuu
  • Jää työttömäksi
  • Saa perheenlisäystä

Jos yrittäjä on 18-67-vuotias, toimii ja asuu Suomessa ja yritystoiminta kestää vähintään neljän kuukauden ajan, on YEL-vakuutus pakollinen. Mikäli toiminta on pientä eikä työtulosi ylitä summaa 8261,71 euroa, ei sitä tarvitse ottaa.

Monet yrittäjät kuitenkin arvioivat työnsä turhan halvaksi ja siksi eläkemaksut eivät kerrytä riittävästi eläkettä. Yrittäjät tosin keksivät rahoilleen usein parempia sijoituskohteita, joiden avulla eläkepäivillä odottavat muhkeat potit.

YEL-vakuutus täytyy ehtojen täyttyessä olla otettuna kuuden kuukauden sisään yritystoiminnan alkamisesta. Sitä maksetaan tietyllä maksuprosentilla, joka määritetään YEL-työtulon mukaan. Maksuprosentti ei ole aina sama ja myöskin vakuutettavan iällä on vaikutusta prosentinkokoon.

Jos on ensimmäistä kertaa yrittäjä, saa YEL-maksuista jopa 22 % alennusta neljän ensimmäisen vuoden aikana.

4) Kirjanpito

Jokainen yrittäjä on velvollinen pitämään kirjanpitoa liiketoiminnasta, joten kaikilla on edessään pohdinta siitä, miten oman kirjanpidon haluaa hoitaa.

Monet keskisuuret yritykset ovat ulkoistaneet kirjanpitonsa, mikä ei ole yllättävää, sillä osaava kirjanpitäjä pitää huolen siitä, että kaikki on hoidettu viimeisen päälle oikein.

Alkuvaiheessa kirjanpitäjän hankinta voi tuntua lähinnä kululta, mutta kokonaisuudessaan siihen sisältyy enemmän hyötyjä kuin haittoja. Esimerkiksi verojen ja kirjanpidon opettelu ja ymmärtäminen syövät paljon aikaa, joka on pois yrityksen pyörittämisestä ja rahan tienaamisesta.

Kirjanpitäjä tuo turvaa ja rauhaa, koska esimerkiksi verovähennyksistä, kirjanpidosta tai työläästä ja monimutkaisesta paperityöstä ei tarvitse stressata itsellä.

Mikä parasta, kirjanpitoratkaisuja ja -palveluita löytyy monenlaisia, eivätkä hinnatkaan ole turhan suuria etenkään pienimuotoiselle toiminnalle.